De geschiedenis

De Flying Dutchman (FD) ontstond door een initiatief van Conrad Gülcher. De eerste FD voer in het najaar 1951 in Loosdrecht. Hij had vele internationale zeil connecties en door intensief promoten heeft hij de klasse in korte tijd tot bloei gebracht.

Zo werd de FD in 1952 aangenomen door de IYRU als internationale klasse en in 1952 werd de Internationale FD Class Organisation (IFDCO) in het leven geroepen en kort daarna, 1954, de NFDO, die daar mee een van de oudste Klasse Organisaties (KO) in Nederland is.

In 1962 waren er FD vloten in 36 landen, verspreid over de hele wereld. Na het winnen van trials met o.a. de 505 werd de FD 1n 1960 een Olympische klasse en is dit tot 1992 gebleven.

Het principe van eenheid in rompvorm, gewicht en tuigage – de snelheidsfactoren – en veel vrijheid in beslag en inrichting heeft een grote aantrekkingskracht gehad op topzeilers en tot ontwikkelingen geleid. Trapeze, spinnaker chute, ruiten in zeilen, allerlei trim mogelijkheden bv zijn ontstaan in de FD en tegenwoordig te zien in vele klassen.

De klasse wordt nog altijd beschouwd als de Formule 1 van de open wedstrijd boten. En nog steeds. Het is een boot die makkelijk te zeilen is maar alleen door heel veel in te varen op snelheid gebracht wordt.

Op dit moment varen er in meer dan 40 landen FD’s rond.